Met deze 4 tips schrijf je verrukkelijke teksten voor je website

Even over het leed dat websiteteksten schrijven heet en 4 tips die je redden van een digitale ondergang.

Daar zit je dan. Beide ellebogen aan weerskanten van je toetsenbord, schouders naar achteren, hoofd licht voorovergebogen. Snacks op rechts, koffie/wijn/stimulerend spul op links. Voor een toevallige passant lijkt het alsof je zo diep gefocust bent op wat er op je scherm gebeurt, dat je bij een aardbeving met een 8 op de schaal van Richter nog ongestoord zou blijven zitten.

Ah, was dat maar zo.

Je scherm is wit. Je ziet sterretjes, en niet op een goeie manier. Inwendig huil je, of nouja, iets met een stofje in je oog. De datum van vandaag staat als een frons op je voorhoofd gebeiteld. Want deze dag zal voor altijd de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop jij alwéér blokkeerde bij het schrijven van de teksten voor je website.

I’ve been there. Ergens midden november waagde ik me er voor het eerst aan, en ik kreeg spontaan een slechte smaak in mijn mond bij het lezen van de teksten die ik toen schreef.

Ik schaamde me natuurlijk dood, want als je jezelf online verkoopt als communicatiestrateeg en dan geconfronteerd wordt met pure neergepende prut op je website, ga je vanzelf een toontje lager zingen.

 Maar plots veranderde er iets. Ik kwam thuis van een zweterig lesje BBB en gleed linea recta op mijn bureaustoel, zo gloeiend geïnspireerd was ik (het kan ook zijn dat ik het gewoon erg warm had, maar hé). Want ik had het ontdekt. Dé sleutel tot mijn digitale paradijs.

Die begon bij het begrijpen wat mijn ideale klant wil. Bij het weten en voelen waar ik van betekenis kon zijn. Uit die empathie kwam écht gevoel bovendrijven, en van daaruit voelde ik een connectie. Vanaf dan was het alsof ik als een vurig aanbidster een liefdesbrief schreef aan mijn grootste liefde. En waar het hart van vol is, loopt de mond van over. Dat brengt me bij tip 1: Er zwemt maar één vis in de zee.

1: Er zwemt maar één vis in de zee

Er zwemmen nog genoeg vissen in de zee? Ik dacht het niet.

Als je je, zoals de gemiddelde website dat doet, richt op een massapubliek, dan is de kans klein dat je hen echt weet te raken. Wie is de klant waar je nu echt warm voor loopt, een moord voor doet? Waar je eigenlijk nog gratis voor zou willen werken, gewoon omdat je het heerlijk vindt om het voor die klant te doen?

Schrijf alsof je teksten rechtstreeks gericht zijn aan die ene klant. Dit is geen beperking, maar een verrijking en een verdieping van jouw bedrijf. Het zorgt voor persoonlijkheid, en persoonlijkheid zorgt voor gevoel. Ik herhaal: kiezen is niét verliezen. Voor de statistici: de kans is groter dat iemand zich tot jou en jouw aanbod aangetrokken voelt als je ze direct aanspreekt, dan met teksten die puur informatief en algemeen geschreven zijn. Ter vergelijking: die ene speciale regenboogvis vang je ook niet door een flauw wormpje aan je hengel te prikken, want gegarandeerd dat je dan gewoon een simpele forel aan de haak slaat.

Hoe creëer je nu zo’n ideale klant in je hoofd? In deze blog deel ik 10 vragen die je daarbij kunnen helpen.

En zo belanden we bij mijn tweede tip: je ‘over mij’ pagina gaat niet over jou.

2: Je ‘over mij’ pagina gaat niet over jou

Nee? Nee. Je about gaat over wie jij bent voor je klanten en wat jij, met jouw unieke toegevoegde waarde, voor hen kan betekenen. Wat jou nu precies drijft om te doen wat jij doet. Mensen kopen niet alleen jouw eindproduct, mensen kopen jouw proces, jouw motivaties, jouw energie.

Waag het dus niet om je ‘over mij’ te beginnen met ‘Ik ben Sara, woonachtig in Amsterdam en mijn hobby’s zijn diepzeeduiken en pingpong spelen.’

Leuk voor je dat je hobby’s hebt, en die mogen ook zeker benoemd worden, maar begin toch in godsnaam niet met een verhaal dat niet relevant is voor je klanten. Tenzij je Sara heet en pingpongtafels verkoopt, natuurlijk.

Dan kan je beter zo beginnen: ‘Vijf jaar kwam mijn liefde voor pingpongen tot een hoogtepunt. Toen kwam ik namelijk achter het grootste geheim van de pingpongwereld: een tafel. Maar niet zomaar een tafel, nee, een tafel zo glad, zo zacht, zo perfect, dat ze haar gelijke niet kent. De tafel waar de gemiddelde pingpongbal van in katzwijm valt en waardoor jij met het grootste gemak met die gedroomde wedstrijdbeker naar huis gaat.’

Hela! Ging je met je muis nu al stiekem naar die koopknop? Ik verkoop geen pingpongtafels, ik verkoop de woorden die jouw pingpongtafels verkopen.

Dat leidt me naar mijn derde tip: wat wil je nu eigenlijk zeggen?

3: Wat wil je nu eigenlijk zeggen?

We houden even een minuut stilte voor alle bezoekers van jouw website die verloren liepen in het doolhof van jouw teksten, voor ze tot jouw uiteindelijke punt kwamen.

Bedenk van tevoren welke boodschap jij wil dat je klanten onthouden. Dat je een expert in je vak bent, bijvoorbeeld, of dat je sneller rapt dan Snelle (ha, flauw). Schrijf dan pas je tekst eromheen. Check achteraf nog een keer of je boodschap duidelijk genoeg naar voren komt. Vind je het lastig om te bedenken wat jouw kernboodschap nu is? Dat snap ik! Extra tip: waar heeft jouw ideale vis/klant het meest behoefte aan? En hoe kan jij deze behoefte bevredigen? Het antwoord op deze vraag kan je kernboodschap zijn. 

Dan is de cirkel rond, want mijn laatste tip gaat over je schrijfpogingen.

4: Gewoon beginnen

Ernest Hemingway schreef niets voor niets ‘write drunk, edit sober’. Nu hoef je je niet vol te gieten met alcohol voor je je als een zatlap op je toetsenbord stort, want dat is het equivalent van dronken berichtjes sturen naar je ex: nooit een goed idee. Wat bedoel ik dan juist? Wel, dat je teksten beter worden naarmate je ze aanpast. Wees dus niet zo streng voor jezelf als ik was toen ik mijn eerste versie schreef, en blijf je teksten gewoon gaandeweg verbeteren. Het belangrijkste is dat je er gewoon mee begint, en dat je dan zoveel aanpast en herschrijft als je wilt.

Mijn beste tip? Gewoon beginnen. De rest volgt.

Kom je er nou na je 89889e schrijfpoging nog steeds niet uit? Mail me wat je hebt, waar je tegenaan loopt en ik kijk met liefde met je mee: svea@bureau-sans-sel.com